'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn   december 2007 

2 december, zondag

SINTERKLAAS

Sinterklaas vieren (dit keer bij ICT Partner, Jan z'n werk) is wel erg inspannend!! 

 

Foto hiernaast: Juf Marjan en juf Ellen en de kinderen van de Praatbus krijgen Pietenbezoek.

 

4 december, dinsdag

UITLACHAAPJE

Roos en Jurre krijgen Kanjertraining op school. Het belangrijkste doel van deze training is dat een kind positief over zichzelf (en de ander) leert denken. Daarbij geeft deze training kinderen handvatten die ze kunnen gebruiken in sociale situaties.

 

Hier ben ik
Het is goed dat ik er ben
Er zijn mensen die van mij houden
Niet iedereen vindt mij aardig
Dat hoort zo
Ik luister wel naar kritiek
Ik zeg wat ik voel en wat ik denk
Doet iemand vervelend tegen mij?
Dan haal ik mijn schouders op
Doet iemand rot
Dan doe ik niet mee.
Ik gedraag me als een kanjer
Want ik ben een kanjer

Mensen die niet bekend zijn met de training denken dat kinderen worden weggezet als aapjes (rode pet), pestvogels (zwarte pet), konijntjes (gele pet) en tijgers (witte pet). Maar dat is absoluut niet het geval. Met de typetjes worden manieren van reageren verduidelijkt. Zo kan een kind tot de ontdekking komen dat hij/zij drie petten tegelijk op heeft omdat het op eenzelfde moment aap-, konijn- en tijgergedrag laat zien. 

Kinderen krijgen een helder beeld van hun eigen gedrag en dat van een ander. Roos is er erg goed in. Ze kan prima met de verschillende petten overweg.

Een groot aantal 4-jarigen kan dit dus inderdaad al, maar TWEE jarigen natuurlijk niet. 

Stijn denkt daarentegen dat hij er wél al alles van af weet. De term 'uitlachaapje' heeft hij inmiddels gekopieerd. Zo pikt hij een graantje mee van de Kanjertraining van Roos en Jurre. Maar niet heus. Hij slaat de plank volledig mis. 

Wanneer iemand hier lacht om iets grappigs, roept hij op vermanende toon: 'Ohhhhh uitlach-aapie'. Daarbij is hij, zoals meestal, 200% overtuigd van zijn eigen gelijk. Oh oh. Onze grote kleine kanjer bedenkt zijn eigen Kanjertraining...

SINT SCHOOLFEEST

De school van Jurre en Roos heeft als thema: 'So you wannabee a Pietstar'.

Uit iedere klas zijn twee kinderen naar voren gekomen die mogen optreden in studio Cé (van Paul de Leeuw).

Roos is, samen met een jongen uit haar klas, uitgekozen om op het podium bij Sinterklaas te komen!!! Alle andere kinderen mogen als publiek op de tribune zitten.

 

5 december, woensdag

KADOOTJES!!!

Jurre, Roos en Stijn gaan op zoektocht in huis. Waar zijn de kadootjes. Al snel komen ze tot de ontdekking dat een PIET-ZONDER-VEER de zakken met kadootjes in de badkamer in het bad heeft neergelegd.

Snel worden alle zakken naar beneden gebracht en leggen we de kadootjes op het kleed neer. En dan kan het uitpakken beginnen....

 

6 december, donderdag

ZIEKENBOEG

Het lijkt thuis wel een ziekenboeg. En natuurlijk hoort het bij de tijd van het jaar, maar Jurre maakt het wel erg bont. Al vijf weken zit hij niet lekker in zijn vel. Het begint, ruim een maand geleden, op 1 november met een tandartsbezoek. Jurre heeft een gaatje en dat wordt, na een plaatselijke verdoving, gevuld. Vervolgens loopt hij vijf dagen met een dikke wang rond. 'Dat is vast een nawerking van de verdoving', denk ik. Daarna krijgt hij hoge koorts en heeft hij last van een flinke verkoudheid. 'Oh een griepje', denk ik en dus gaat hij even niet naar school.

De koorts zakt. Jurre gaat weer naar school, maar blijft kwakkelen. Hij ziet er, ondanks voldoende slaap, echt vreselijk uit: wit gezicht en enorme wallen onder z'n ogen. En het afdrogen van zijn rechterwang of het aan- en uittrekken van een trui waarbij de boord zijn gezicht raakt, gaat dikwijls gepaard met een brulpartij waarbij hij een hand op zijn rechterkaak legt. Geef je hem anderhalve Sinaspril dan leeft hij helemaal op. Maar dat is tijdelijk... want als de Sinaspril uitgewerkt is, hangt Jurre weer lusteloos op de bank. Vanaf begin deze week komt daar nog bij dat hij 's nachts regelmatig huilend wakker wordt.

Zo kan het niet langer en dus zit ik vanmorgen met een spoedafspraak bij de tandarts. Het is pas 8:50 uur als zij van Jurre z'n kaak een röntgenfoto maakt. 'Tja', zegt ze 'de vulling is afgebroken en ik zie een kleine ontsteking onder de kies zitten. De kies moet eruit!'. De tandarts belt met de kaakchirurg in het ziekenhuis en regelt dat wij meteen kunnen komen.

In het ziekenhuis begint het hele circus - röntgenfoto nemen etc - opnieuw. De kaakchirurg is van mening dat het beter is de kies niet te verwijderen. Hij stelt een wortelkanaalbehandeling voor en verwijst Jurre door naar de afdeling 'bijzondere tandheelkunde'.

Wanneer we in de auto zitten en op weg naar huis zijn, begint Jurre weer te huilen. 'Mijn oor doet zeer', piept hij. Ik bel de huisarts en kan twee uur later terecht. Wat blijkt? Het is een fikse oorontsteking die de afgelopen weken heel veel energie van Jur heeft gevergd. Hij krijgt nu antibiotica en zal hopelijk eindelijk snel opknappen! 

En ik voel me erg schuldig dat ik hem daar zo lang mee heb laten rondlopen! ;-( Voortaan iets eerder aan de bel trekken...

Foto: Zieke Stijn op de bank met Boemel.

 

15 december, zaterdag

(BIJNA) VIJF

Vanmorgen zijn Jurre en Roos vroeg op, want vandaag is het FEEST!!! We vieren hun 5e verjaardag. Beneden op tafel liggen de cadeautjes al klaar. Al snel komt de taart (lang leve de multivlaai met bezorgdienst ;-)) en het bezoek. 's Ochtends én 's middags. Vriendjes van school mét hun mama's, de drie overbuurkinderen met hun papa en mama, de (bijna)buren, opa Harry, oma Wilma, oma Maartje en Frans & Femmy.

 
Er zijn behoorlijk wat kinderen over de vloer en er wordt erg leuk met het speelgoed gespeeld! Roos & Jurre worden vreselijk verwend. Diverse kant-en-klare knutselpakketten, strijkkralen, DAS-klei, borduurset, stempelset, stickers etc. Om buiten te spelen: loopbusjes en de saturnhopper. Verschillende binnenspeelspelletjes om samen te spelen (Kimble, Elefun, Smurfendraaimolen, Kroko loko) of alleen (actiespel 'te laat', magneetspel, puzzel), schatkist, boeken, Playmobil en Lego. Roos en Jur hoeven zich deze winter niet te vervelen....

               

Blazen, blazen.... 

Jaaaaaa, het is me alweer gelukt!

Jurre is enorm onder de indruk van het Playmobil piratenschip dat hij van opa en oma krijgt. Opa Harry is meer dan een uur bezig om het hele schip in elkaar te krijgen. Jurre zit al die tijd - glimmend van trots - naast opa. 

Van oma Maartje krijgt hij er nog een Playmobil koffer bij met diverse piraten- en ridders!

 

 

Wat nou vijf jaar?, denkt Stijn. Ik moet eerst nog drie jaar worden. Over drie weken al! Dus ik zal maar vast gaan oefenen met kaarsjes uitblazen. 

En dat lukt 'm prima. Een voor een blaast hij z'n drie autootjes uit (zie foto hiernaast).

 

 

 

16 december, zondag

KERSTSFEER

De slingers en ballonnen krijgen hier geen tijd om rustig een paar dagen te blijven hangen, want de kerstboom staat te trappelen om binnen te mogen komen en om versierd te worden!! En zo vallen we hier van het ene in het andere feest. 

En inderdaad aan het eind van de middag is ook onze woonkamer met kerstversiering gevuld. Hoewel ik mij ieder jaar afvraag wat het nut is van al die tierelantijntjes en praal, doe ik er toch elk jaar weer aan mee....

 

Foto hieronder: plakplastic op de ramen met vrolijke engeltjes.

Maar wat ik écht niet begrijp, is dat er mensen zijn die werkelijk hun hele huis volhangen met knipperende lampjes of oerlelijke lichtgevende plastic sneeuwpoppen en kerstmannen. Je hebt ook nog van die raamwerken die er overdag niet uitzien, maar 's avonds branden in de vorm van een slee met rendieren. 

Oh en natuurlijk huldig het standpunt dat iedereen kerst op zijn/haar eigen manier moet vieren. Want dat is ook zo! Maar wanneer ik huizen zie die tot in de nok toe volhangen met slordig gedrapeerde lichtslangen, klimmende kerstmannen en schreeuwende neonlampen met 'Merry Xmas' dan vergaat mijn laatste beetje medemenselijk inzicht. 

Eigenlijk is het hele kerstritueel maar rare poppenkast, want de echte kerstgeest is bij de meeste mensen al lang vervlogen. Ook bij ons. Maar ja, half december -wanneer de dagen al zo kort zijn- vind ik het reuze gezellig wanneer er in de woonkamer 1 boom met lichtjes staat. (Of eigenlijk 4 want Jurre, Roos en Stijn hebben ieder ook een klein boompje met lichtjes op hun slaapkamer staan).

 

BLOEMSCHIKKEN

Morgen neemt Roos spullen mee naar school omdat ze 'n kerststukje gaat maken. Nu staat hier een grote tas klaar: gevuld met takjes uit de tuin en andere prullaria. Jurre - die geen kerststuk op school maakt - wil 't ook wel eens proberen. Wanneer Stijn een middagdut doet, snij ik oase op maat. Ik heb het nooit zo op kerststukken... of ze nu gemaakt zijn door een prof op 

het gebied van bloemschikken of door iemand van een hobbyclub, ik vind ze eigenlijk altijd oerlelijk. Misschien verklaart dat ook waarom 't bijna 30 jaar geleden is dat ik er zelf een heb gemaakt. 

Jurre kiest een roze kaars (foto rechtsonder) en Roos een groene (foto linksonder) en dan gaan ze aan de slag. Even later zijn ze klaar.... En ze zijn LELIJK! (of liever gezegd: niet van echt te onderscheiden haha). En nu zitten wij met twee afschuwelijke kerststukken in de woonkamer, hoewel ik ze bijna mooi ga vinden omdat ik weet dat ze gemaakt zijn door Roos en Jur ;-))  

 

 

19 december, woensdag

TRAKTEREN

 

 
KERSTDINER OP SCHOOL

Vanavond mogen Jurre en Roos in hun klas, samen met de juf(fen), aan tafel voor een kerstdiner. Buiten en binnen is het donker en in de klas branden heel veel kaarsjes. Na afloop branden er vuurkorven op het schoolplein en worden er buiten kerstliedjes gezongen. 

 

 

22 december, zaterdag

SPROOKJESWONDERWINTERLAND

Vanmorgen ziet onze tuin er sprookjesachtig winters uit. Het winterse uitzicht komt niet omdat het heeft gesneeuwd, maar door een dikke laag rijp op de bomen! Ik vergaap me aan al het moois. Even later laat de zon zich volop zien! Het kan niet op vandaag... 

Al met al een uitgelezen moment om naar Sprookjeswonderland te gaan. Het park is eigenlijk alleen in de lente/zomer geopend, maar tijdens de kerstvakantie is 't open en is alles omgetoverd tot 'SprookjeswonderWINTERland'. Het is er heerlijk rustig aangezien half Nederland -bezeten door de kerststress- bezig is met zijn/haar kerstinkopen.

 

 

 

 

23 december, zondag

BART VERSIERT DE KERSTBOOM

Vandaag gaan we met z'n vijven naar Theater BinnensteBuiten voor de speciale kerstpremičre 'Bart versiert de kerstboom' van Kindertheater Kijk haar nou. 

Het is kerst. Tijd van gezelligheid, kerstbomen, ballen en slingers. 
Bart heeft van mamma een eigen kleine kerstboom gekregen voor op zijn kamertje. Bart houdt van kerst.
Hij heeft zijn poppen Pleun en Poppelien erbij gezet, want kerst vier je met z'n allen.

Poppelien wil graag weten hoe je kerst viert. Wat doet die boom in Bart zijn kamer? En hoe moet je nou precies versieren. Wat is kerstsfeer eigenlijk en zijn er liedjes die je kunt zingen?  

Bart en Poppelien leggen precies uit wat kerst is en hoe je het kan vieren. Liefst met zo veel mogelijk mensen, want kerst is een feest van samen zijn. Als Poppelien hoort dat Bart ook meedoet in het kerstspel, wil zij ook. Dat is geen probleem vindt Bart, hij heeft immers een verkleedkist. En zijn kamer wordt de kerststal.

Bart Versiert de Kerstboom is een sfeervolle, vrolijke interactieve voorstelling, vol spelletjes en liedjes over samen spelen en leven.

  

 

25 december, dinsdag

EERSTE KERSTDAG

's Ochtends bakt Jan broodjes/croissantjes voor het ontbijt. Daarna pakken we wat cadeautjes uit, douchen en gaan naar mijn ouders in Hilversum om samen van een kersttaartje te smikkelen en spelletjes te doen. Roos raakt al aardig bedreven in het spel 'Wie is het?'

's Middags halen Jurre en Roos met Jan een frisse neus in het bos en op de hei. 

 En 's avonds eten we lekker thuis!!!

 

29 december, zaterdag

AVIODROME

Met een tijdmachine (een soort lift) gaan we terug in de tijd, naar het begin van de luchtvaart. We lopen langs Fokkers eerste Spin uit 1911, de Fokker Driedekker van de Rode Baron uit de Eerste Wereldoorlog en historische KLM-vliegtuigen uit de jaren twintig, een echte Dakota en straaljagers uit de jaren zestig. 

Roos, Jurre en Stijn bekijken én beklimmen diverse vliegtuigen. 

 

 

Buiten staat een enorme Boeing 747 jumbojet van de KLM. We klimmen alle trappen op en bekijken de business class, het vrachtruim en de cockpit. Een aardige meneer van het museum laat Stijn en Roos zien hoe je een klein televisiescherm te voorschijn tovert en hoe het leeslampje aan en uit gaat.
 

 

 

Op het buitenterrein staat een replica van het stationsgebouw van Schiphol uit 1928 dat destijds speciaal gebouwd is als visitekaartje van Nederland tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam.

  

 

 

 

 

30 december, zondag

ZWEMMEN!!!

Al bijna een half jaar staan Roos en Jurre op de wachtlijst voor zwemles. Eerlijk gezegd heb ik zelf helemaal niet zo'n haast met 'de zwemles'. 

En natuurlijk moet een kind leren zwemmen, maar het lichaam van een 7-jarige is (wat betreft motoriek, coördinatie en conditie) veel geschikter voor zwemles dan dat van een 4 of net 5 jarige. Dat is ook de reden waarom schoolzwemmen pas op die leeftijd (groep 4) aangeboden wordt als onderdeel van gym. 

Over het algemeen geldt dat een kind van vier jaar er lang over zal doen om zijn A-diploma te halen. En dat klinkt mij allesbehalve aantrekkelijk in de oren. Zwemles is een aanslag op mijn tijd! Week in week uit naar 't zwembad rijden (x 2 want hoewel Jur & Roos in hetzelfde groepje zullen starten, verwacht ik dat Roos al snel zal doorschuiven naar een iets meer gevorderde groep terwijl Jur wat langer de tijd nodig zal hebben om zich veilig te voelen)(en Stijn in toom houden...), een lulpraatje aanknopen met een andere kijkouder en er dan achter komen dat ik met hen niets heb, dan in de broeierige hitte van de overvolle kleedkamer proberen mijn kind (of misschien wel Roos én Jurre tegelijk??) zo snel mogelijk af te drogen zodat ik met het zweet prikkend op mijn rug eindelijk weer de frisse lucht in kan. En dat wekelijks 1 of 2 keer? Nee, dank u.
Maar goed om met name Jurre voor te bereiden op z'n A-diploma hebben we hier wel altijd verkondigd dat je op zwemles moet wanneer je vijf jaar oud bent. 

Nu is het zover. Jurre en Roos zijn VIJF JAAR. Maar.... sinds een week roept Jurre dagelijks: 'Ik wil geen 5 jaar zijn, ik wil 4 jaar zijn!'. Toen ik het hem voor het eerst hoorde zeggen, kon ik mijn oren bijna niet geloven. Zeker zes maanden heeft hij ernaar toe geleefd dat hij en zijn zus vijf jaar zouden worden. En nu wil hij opeens geen vijf meer zijn???? De reden? Je raadt het al: de toekomstige zwemles. 

Jur vindt zwemles eng. Want hij kent het niet. En dus wil hij er NIET naartoe. En als je vier jaar bent, zo heeft hij bedacht, dan hoef je ook niet. Ik ben liever 4 jaar zonder zwemles dan 5 jaar mét zwemles, denkt Jur. Deze redenering geeft wel aan hoe Jurre het beleeft. 'De zwemles' hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

Ik kan praten als brugman. Uitleggen dat hij het toch eerst kan proberen, honderd leuke herinneringen aan "zwemmen" van afgelopen jaar erbij halen (zwemmen met oma, buitenzwembad in Baarn, de zee bij Bloemendaal, Zeeland, Turkije).... maar het helpt niets. Hij voelt (zeer toepasselijk ;-)) aan zijn water dat hij 'iets' zal moeten presteren en krijgt het er alleen al bij de gedachte Spaans benauwd van. 

De hoogste tijd om er vandaag maar weer eens een leuke zwemervaring tegen aan te gooien! Jurre, Roos, Stijn, oma Wilma en ik gaan zwemmen! 

 
Roos heeft in tegenstelling tot Jur echt zin in zwemles! Zelfs op haar rug (zie foto hieronder) kan ze zich prima voortbewegen!

 

OMA

wanneer 

gaan

we

 weer?