'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn   november 2007 

Nieuwe maand: nieuwe gebaren... 

 

NOVEMBER

1 november, donderdag

November, een nieuwe maand! De bladeren vallen van de bomen, de herfst is aangebroken. De verwarming staat regelmatig aan, de zomerkleren zijn opgeborgen en vandaag ben ik zelfs op zoek gegaan naar handschoenen! We moeten er aan geloven. Het wordt kouder en de mooie, zonnige warme nazomer is echt voorbij. 

Vandaag is de eerste dag dat Jan begint met zijn nieuwe baan. Spannend. Het begin van de maand november betekent ook dat Sinterklaas binnenkort (17 november!!!) weer in 't land is. En... het betekent dat Jurre en Roos volgende maand 5 jaar worden: 2x trakteren op school, trakteren op de BSO. Feest!!! 

Kortom er breekt een drukke, gezellige, spannende maar bovenal feestelijke periode aan.

 

Over tien dagen beginnen we eerst met Sint Maarten! Voor groep 3 op school had ik 28 x 2 spookjes op karton gezet. En thuis laten liggen...  :-(   

Toen hebben we ter plekke een hele andere lampion geïmproviseerd. Met als gevolg dat ik hier thuis met een stapel spookjes zit. Daar weten Roos en Jurre wel raad mee. Zij willen ook zo'n lampion maken. 

Roos beschikt over een ijzeren voorraad geduld als het om prikken gaat. Echt ongelofelijk! Ze prikt én prikt maar door. Binnen no time heeft Roos haar twee spoken (voor- en achterkant) klaar. 

Jurre prikt twee mondjes uit en één oog en houdt het daarna voor gezien. 'Roos wil jij mij helpen ik word een beetje moe van dat prikken', roept hij vol zelfbeklag. En Roos is lief. Heel lief. Dapper prikt ze nog twee spookjes uit voor Jurre. 

 

 

 

RUSTIG WINKELEN...

2 november, vrijdag

Roos en Jurre zitten op school. Ik ben in de HEMA. De lievelingswinkel van Stijn vanwege:

1. grote blauwe mandjes mét wielen
2. de enorme vensterbank (achter de klantenservice) op de eerste verdieping waar vandaan hij een prachtig uitzicht heeft op al het autoverkeer. 

Met Stijn in de wandelwagen loop ik over de begane grond. Achterin, bij het Sintsnoepgoed, blijf ik wat staan treuzelen. Zal ik de chocolade sigaretten meenemen of juist de muntjes? Net als ik mijn besluit heb genomen en naar de wandelwagen toeloop zie ik Stijn...

Met een bruinomrande mond vol chocolade zit hij prinsheerlijk in zijn wagen. 'Sinterklaas, zelf opengemaakt', zegt hij. 'In mijn buik', roept hij er trots achter aan waarbij hij op zijn buik wijst. Oh nee, hè? Het schaamrood stijgt mij naar de kaken. Hij heeft gewoon - in RAZEND TEMPO! - een niet afgerekende hele Sinterklaas opgegeten!!! Ik maak me snel uit de voeten en duik de lift in.

Op de eerste verdieping snuffel ik wat rond tussen het speelgoed. Stijn loopt ook rond. Logisch. Met al die chocolade in z'n lijf blijft hij echt niet rustig in zijn wagentje zitten. Hij ziet een hagelwit hondje en pakt het knuffeldier uit het schap. 

Met het oog op 5 december leg ik een schatkist, cijferstempels en nog wat kleine dingen in de winkelmand. Als ik mij omdraai zie ik dat Stijn ontdekt heeft dat Hond een halsband mét riem draagt. Hij loopt rondjes met hond. Hond sleept - zijn pootjes zijn blijkbaar nogal slap? - met zijn buik over de grond. Woehaa. Ik grijp in, maar het is al te laat. De witte hondenbuik is niet meer wit...

Ik reken vlug alle spullen af en weet niet hoe snel ik de HEMA weer moet verlaten. Ik heb het er warm van gekregen. Pfff.... vanmorgen dacht ik nog dat ik vandaag rustig zou kunnen winkelen. Met 'slechts' één kind in plaats van drie??

Hiernaast: Slapend poppetje mét streepjespyjama getekend door Roos. En rechtsboven - goed kijken!!!- heeft ze haar naam erbij geschreven. Prachtig!

 

KLEUTERKALENDER

10 november, zaterdag

Jurre heeft het niet zo op veranderingen en nieuwe dingen. Maar wanneer hij dingen begrijpt, vindt hij het niet meer zo eng. Om hem wat structuur te geven, heb ik een kleuterkalender gemaakt. Een veertien dagenplanner. De kleuren van de dagen heb ik overgenomen van hoe ze op school gebruikt worden. Vervolgens ben ik kaartjes gaan zoeken. Heel veel kaartjes. Je kunt het zo gek niet bedenken (schoen zetten, museum, theater, balorig, fysiotherapie, feest, paaseieren zoeken, kinderboerderij, zwemles, logeren etc) of ik heb 't gevonden. Toen kwam het printen, knippen en lamineren. En klittenband zorgt ervoor dat het makkelijk is om wekelijks de kaartjes en data te wisselen. 

Zo kan Jurre nu al zien dat hij volgende week woensdag, 21 november, een schoen mee mag nemen naar school om daar z'n schoen te zetten. Woensdag is een roodwitte dag. 'Rood' betekent 'op woensdag naar school'. En 'wit' betekent in dit geval 'de middag vrij'. 's Middags gaat hij voor het eerst naar logopedie. 

 

Elke ochtend mag hij de pijl opschuiven en ziet hij wat hem te wachten staat. Zo heeft hij meer overzicht en kan hij 'de wereld om hem heen' beter begrijpen. 

En nu... nu wil Roos ook zo'n kalender.  

 

 

 

SINT MAARTEN

11 november, zondag

Roos heeft afgelopen vrijdag de lampionnentocht geoefend. Samen met de kinderen uit haar klas en de juf heeft Roos een rondje over het schoolplein gelopen.

En hoewel het zingen niet werd beloond met een mandarijn of snoep en je op klaarlichte dag amper kon zien dat het lampje daadwerkelijk brandde, vond Roos het erg leuk om te doen.

Maar vanavond mogen we echt lampionlopen. In het donker! Hopelijk werkt het weer een beetje mee want zo stevig zijn de -allemaal zelfgemaakte!! - lampionnen nu ook weer niet. Bij hevige regenval of bij storm denk ik dat de tocht erg niet lang duurt omdat de lampjes een kort leven beschoren zullen zijn. 

Thuis zingen Jurre en Roos uit volle borst de volgende versie van 't Sint Maartenlied:

'Sinte Sinte Mik Mak.
Mijn moeder is een dikzak.
Mijn vader is een dunnetje.
Geef me een pepermunnetje'

Toch ben ik ervan overtuigd dat ze, wanneer ze vanavond bij iemand voor de deur staan, heel braaf en ingetogen de 'gewone versie' zullen zingen

'Sinte Sinte Maarten.
De koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan.
Daar komt Sinte Maarten aan'

Ja, Jurre en Roos zullen zich netjes aan bovenstaande tekst houden. Maar Stijn kán het lied niet normaal zingen. Zijn versie luidt (en hij zingt niet bepaald ingetogen maar schreeuwt HARD) als volgt:

'Sinte Sinte Maarten,
de koeien hebben staarten. 
De meisjes hebben PIEMELS aan.
Daar komt Sinte Maarten aan...'

 

En dan ligt hij h-el-e-m-a-a-l in een deuk om z'n zelfverzonnen liedje!! Maar je begrijpt dat ik dit de mensen bij wie ik voor de deur sta niet wil aandoen. Ik zie het al voor me. Iemand die de deur voor ons open doet, vervolgens met een vertederde blik en glimlach naar Jurre, Roos, Stijn en hun zelfgemaakte lampionnen kijkt, en dan een dergelijke tekst uit de mond van een tweejarige peuter te horen krijgt... 

*Slik*

Zelf beleef ik altijd veel plezier aan Sint Maarten, maar dit keer ben ik eerlijk gezegd een ietsiepietsie zenuwachtig ;-) ...

 

VOL VERWACHTING....


17 november, zaterdag

INTOCHT VAN SINT

In Hilversum gaan Jurre, Roos, Stijn, Jan, Wilma en ik vanmiddag Sinterklaas begroeten. Dit jaar komt hij voor het eerst per boot aan in de Oude Haven. Het is prachtig weer. Om de wachttijd te verkorten, zingen we liedjes. En diverse jongleerpieten laten hun kunsten zien.

Wij hebben een superplek en staan precies op de plek waar de boot zal aanleggen. Naast ons staat de burgemeester van Hilversum: Ernst Bakker. Hij heeft voor deze gelegenheid zijn ketting omgedaan (én uiteraard zijn kleinkinderen meegenomen ;-))

Sint heeft heel veel pieten meegenomen. Zij komen in kleinere bootjes aanvaren. Zodra de stoomboot van Sint in zicht komt, beginnen Jurre, Roos en Stijn enthousiast te zwaaien. Foto hiernaast: Kijk Jur eens zwaaien (uiteraard met z'n linkerhand)

Jurre vindt het reuze spannend en zelfs een klein beetje eng. Maar Roos en Stijn vinden het vooral LEUK! 

Stijn ziet een Piet met een zak snoepgoed. Hij stapt erop af en krijgt een hand pepernootjes. Van een andere Piet krijgt hij een chocoladeletter. 

Behendig stapt Sint aan wal. Hij laat z'n boot liggen. Roos, Stijn en een aantal andere kinderen klimmen er snel op. Even voelen hoe het is om aan boord te zijn! Spannend hoor. 

Daarna begint Sint op zijn paard aan de tocht. Hij wordt hierbij vergezeld door vier wijkwagens die de landen Spanje, Groenland, Amerika en Hawaii uitbeelden.

Eenmaal thuis wordt alles nagespeeld. En veranderen Jurre, Roos en Stijn in klimpieten.

 

23 november, vrijdag

EINDRIJM

Sinds vandaag heeft Jurre door hoe het werkt: eindrijm! 'Kast plast dat rijmt', giechelt Jurre. 'Ei, bij. Ei mij'. 

'Stijn konijn. Fijn gordijn.' Jurre weet van geen ophouden. Met bestaande en niet bestaande woorden herhaalt hij de truc van het rijmen! Jurre is precies op tijd want Sint is in het land en wie weet kan hij nog wel een rijmpiet gebruiken?

 

PEPERNOOTJES BAKKEN

24 november, zaterdag

Twee vrolijke pieten leren Jurre, Roos en Stijn hoe ze lekkere pepernootjes kunnen bakken. Van een bolletje pepernotendeeg draaien ze zelf balletjes. De balletjes gaan in de oven én dan wachten... 10 minuutjes wachten. 

Terwijl ze wachten mogen ze bij Piet hun eigen pepernotenbakje maken en kleuren. Zijn de 10 minuten voorbij??! Dan haalt Piet  de plaat uit de oven en stopt hij de pepernootje in het bakje. Lekker smullen!!

 

HET BOEK VAN SINTERKLAAS

25 november, zondag

Brrrr... het is koud, het waait en er valt soms een fikse bui. Ideaal weer om naar het theater te gaan. Jacobus Wiersma maakt poppentheater en vandaag is de voorstelling: 'Het boek van Sinterklaas'. 

 

Ook het kinderdagverblijf staat in het volledig in het teken van Sint, zie foto's 

 

27 november, dinsdag

SCHOEN ZETTEN

De intocht van Sint, op zaterdag 17 november, was tevens 't startsein om 's avonds onze schoen te mogen zetten. We zingen een aantal liedjes en Jurre, Roos en Stijn gaan slapen. Maar... niet voor lang! Om half 6 zijn Jurre en Roos klaar wakker en halen Stijn vervolgens ook uit zijn slaap. Jurre en Roos willen kijken of er iets in hun schoen zit! 

Daar zitten we dan op zondagochtend 6.00 uur met zijn vijven beneden! Nou, dan vind ik het 'schoenzetten' opeens een stuk minder leuk ;-(   

Zo doen we het dus niet meer. Jurre, Roos en Stijn mogen heus af en toe hun schoen zetten, maar niet op vrijdag- of zaterdagavond. Doordeweeks vroeg op zijn, is alleen maar handig. Maar in het weekend.... liever niet.