'WINTERS  ART'

Wintertjes 2010

Wintertjes 2009

Wintertjes 2008

Wintertjes 2007

Wintertjes 2006

Wintertjes 2005

   Geboorte Stijn

Wintertjes 2004

Wintertjes 2003

Wintertjes 2002

   Geboorte      Jurre & Roos

Geboortekaartjes

Jurre, Roos & Stijn   oktober 2007 

 

BARCELONA

Mijn ouders passen een weekje op Jurre, Roos en Stijn terwijl Jan en ik op het vliegtuig stappen. Onze bestemming luidt: BARCELONA.

Als onomstreden hoofdstad van het modernisme beschikt Barcelona over vijf meesterwerken in deze stijl: het Guëllpark, het Guëllpaleis, Casa Mila (of La Pedrera), het Catalaans Muziekpaleis en het Santa Creu i Sant Pauhospitaal. De UNESCO heeft ze alle vijf tot Werelderfgoed verklaard!

Maar er is meer, veel meer. Bijna elk huizenblok, plein, straat of steeg heeft wel iets waardoor ik mijn ogen uitkijk. Twee keer eerder ben ik in Barcelona geweest maar deze derde keer lijkt het nóg mooier! Wat een prachtstad! En met een prima metro (en taxi) systeem komen Jan en ik overal waar we willen.

 

CASA MILÀ

We wandelen over de mooie boulevard Passeig de Gràcia en komen zo bij Casa Milà met z'n golvende muren. Het gebouw wordt ook wel La Pedrera genoemd, wat Catalaans is voor De Steengroeve. Het is een groot gebouw met twee binnenpleinen: één met de vorm van een ellips en de ander meer in de vorm van een cirkel. De binnenmuren hebben fresco’s, reliëfs en opvallende balkonleuningen. Het gebouw heeft geen dragende muren. De druk wordt geleid via zuilen en draagbalken op een skelet van staal en beton.

 

We bezichtigen een appartement op de vierde verdieping, de zolder met een tentoonstelling over het werk van Gaudi en natuurlijk het dak. Het dakterras bestaat uit een golvend oppervlak met abstracte beelden (in werkelijkheid zijn dit schoorstenen, ventilatieschachten, trappen etc.).

 

 

 

CASA BATLLÓ

Het is al donker wanneer we bij Casa Batlló (1905 en 1907) aankomen. Verschillende lampen zorgen voor een mooie verlichting van het gebouw met als centraal thema 'drakendoder Sint Joris'. 

 

OMNIBUS 

Met deze hoogzomerse temperaturen (tussen de 27 en 31 graden) is het fijn om een boottocht te maken. Een lekker windje waait door je haren terwijl je van een afstand mooi zicht hebt op de kust van Barcelona.

Op de boot - boven de deurkruk - hangt een bordje waarop staat: Omnibus (= de school van Jurre én Roos!).

 

 

MONTJUÏC

Langs de twee Venetiaanse torens lopen we de heuvel 'Montjuïc' op, richting het Nationaal Paleis. Aan de voet van het paleis brengen we een bezoek aan het Mies van Rohe paviljoen dat is ontworpen als bijdrage van Duitsland ter gelegenheid van de Internationale Tentoonstelling in 1929. 

Aan de overkant ligt 't Cultureel Centrum van Stichting 'La Caixa'. Daar gaan we ook naar binnen. Alle kunstwerken dateren van 1970 tot heden. De tentoonstellingsruimte is een gerestaureerde oude katoenfabriek (Casaramona). 

 

RAMBLA

Oorspronkelijk was de Rambla een droge rivierbedding die bij hevige regens het water van de bergen naar de zee leidde. De Rambla begint bij Plaça de Catalunya en eindigt 1,5 km verderop aan de haven. Het is een brede lange laan, met in het midden een voetgangerspromenade. Er zitten veel terrasjes, tekenaars en er staan een hoop levende standbeelden. 

Bij Corte Inglès (een soort V&D/Bijenkorf) kopen we een nieuwe koffer want een nogal ruige vlucht heen heeft ervoor gezorgd dat de koffer total loss is verklaard. Aangrenzend aan de Rambla ligt La Boqueria: de oudste markt van Barcelona. Er wordt brood, fruit, groente, vlees en vis verkocht.

  

De Rambla is druk. Maar als je de moeite neemt om een zijstraat in te lopen, dan wordt het opeens een stuk rustiger. Zo ontdekken wij Plaça Reial, een fijn binnenplein.

PLACA REIAL

 

 

 

P

A

R

C

 

Q

U

Ë

L

L

In 1900 kreeg Gaudi de opdracht om een tuindorp aan te leggen op een braakliggend stuk land in het noordoosten van Barcelona. Dit leidde onder andere tot stenen pergola's en overal golvende, veelkleurige mozaïekversieringen waarmee Gaudi de alomtegenwoordigheid van God tot uitdrukking wilde brengen. Oorspronkelijk is het park bedoeld als woonwijk, maar dat werd geen succes. Er zijn maar twee huizen gebouwd (waaronder één van Gaudi zelf...).

Ik ben hier al vaker geweest, maar toch -ik heb nu eenmaal iets met "tegeltjes" want ik mozaïek zelf ook graag- wil ik graag wéér even door het park lopen.

 

12 oktober, vrijdag

PARTIJTJE VOETBAL

Jurre en Stijn spelen een partijtje voetbal met het varken. Behendig duwt 't beest de bal met z'n snuit vooruit.

 

DE KEMPHAAN

We wandelen door het bos, spelen op het houten klimrek en de brug, bezoeken het varken (smeer)Kees met haar dochter , ontdekken een tipi, genieten van het zonnetje en picknicken op een bankje. 

13 oktober, zaterdag

Op stadslandgoed De Kemphaan zijn de winterpenen gerooid. Bij de berg winterpeen zoeken Jurre, Roos en Stijn de allerlekkerste exemplaren eruit en ze brengen één voor één naar de koeien.

Lekker smullen!

 

14 oktober, zondag              GOOIMEER

     

18 oktober, donderdag 

SAMEN BOEKJES LEZEN

's Avonds wordt het steeds vroeger donker. Erg? Nou nee. De herfst heeft ook wel iets. Lekker knus onder één dekbed elkaar boekjes voorlezen is best gezellig hoor. Wie voor leest wisselt per avond. Net als 'welk boek' en 'in welk bed' gelezen wordt.

 

19 oktober,vrijdag                BEER IS OP VLINDER
Vandaag gaan we naar de schouwburg om een (leeftijd 2+) voorstelling te bekijken van Theatergroep Het Blauwe Huis. Het verhaal is gebaseerd op het boek 'Beer is op vlinder' van Annemarie van Haeringen. 

‘Beer is op Vlinder’ is een lieve, intieme voorstelling over bijzondere gevoelens, grappige misverstanden én een happy end op de tonen van de bloemenwals van Tsjaikovski. Beer doet verwoede pogingen zijn liefde voor Vlinder aan haar te laten zien. Hij probeert haar te zeggen hoeveel hij van haar houdt. Maar Vlinder verstaat hem niet. 

Het verhaal gaat dus over manieren om je gevoelens duidelijk te maken. 

Beer wordt gespeeld door een acteur, Vlinder door een danseres.

 

20 oktober, zaterdag 

BIJ  OPA EN OMA

  

27 oktober, zaterdag 

'T BRINKIE

Vandaag zijn we bij Agnes en Ton in Amsterdam. We halen een frisse neus (het is koud vandaag!) en spelen bij Kinderboerderij 't Brinkie.